Essència

Descoberta de les vinyes de La Pobla de Cérvoles

El 1997, els propietaris del centenari celler Castell del Remei, van descobrir les excel·lents característiques de les vinyes de La Pobla de Cérvoles, adquirint la propietat de Cérvoles Celler, amb 32 hectàrees de vinyes -plantades entre 1970 i 1989- i un petit celler on poder elaborar les primeres collites.

Per Tomàs Cusiné, llavors un jove i inquiet enòleg que havia iniciat la seva activitat professional a la propietat de la seva família, Castell del Remei, la troballa de les vinyes de Cérvoles va representar la consecució d’un somni: posar en marxa un projecte inspirat en la viticultura de muntanya.

 

Les condicions úniques de Cérvoles

Les condicions que oferia Cérvoles van alimentar amb la major il·lusió el somni de Cusiné: una finca única en terra de Les Garrigues, a peu de serra, amb diferents paratges, de terrer calcari i pedregós; vinyes amb rendiments molt limitats, però de gran qualitat, que brinden raïms que aporten color, potència i estructura, amb un caràcter aromàtic únic i especial; vinyes de cultiu orgànic, en els quals es procura potenciar l’activitat microbiana darrere d’un terreny “viu”; i una viticultura extremadament gelosa amb la cura dels ceps, amb l’objectiu de dotar els vins d’un caràcter nítid i diferenciat.

 

Una nova direcció i una nova visió

Un cop constituït Cérvoles Celler, els seus responsables van iniciar una àmplia reconducció de les vinyes amb l’objectiu d’incrementar la superfície foliar per quilo de raïm, desenvolupant un meticulós programa de recerca orientat a documentar amb la major precisió les característiques de cada finca i parcel·la. Al celler, es van millorar tots els processos de vinificació i criança, per al que també es van adquirir bótes de roure francès fabricades per les boteries de major prestigi.

L’esforç i la inversió que va significar aquesta aposta es van veure justificats quan es van presentar al mercat, el 1998, les primeres anyades de Cérvoles, que van confirmar el potencial qualitatiu d’aquesta zona i van revelar la complexitat i personalitat que imprimeix als vins el microclima de La Pobla de Cérvoles.

 

Un grup de cellers i el compromís amb el paisatge i la tradició

L’any 2003, Tomàs Cusiné es va allunyar de l’empresa familiar per desenvolupar els seus propis projectes: Tomàs Cusiné (2003) i Cara Nord (2012). Després de consolidar la trajectòria d’aquests cellers i revelar-se com un dels viticultors amb més projecció de Catalunya, l’octubre de 2014 Tomàs Cusiné va tornar a la companyia de la família, assumint la màxima responsabilitat, la direcció del que avui és un dinàmic grup vinícola, que suma quatre cellers.

Des de llavors, el propietari de Cérvoles Celler s’ha reafirmat en el seu ferm compromís amb el paisatge, que exigeix ​​assumir dia a dia nous reptes, desenvolupant una gestió orgànica regenerativa que posa en focus els varietals autòctons i mediterranis, i el caràcter de les vinyes singulars en un terrer tan distintiu com el de La Pobla de Cérvoles.

 

Per la seva excepcionalitat i per la seva vocació d’elaborar vins de finca, Cérvoles Celler pertany, des dels seus inicis, a la reconeguda associació Grandes Pagos de España.

Scroll to Top