Recuperació de varietats

Trobat, la varietat ancestral de Costers del Segre

La varietat de Vitis vinífera TROBAT es considera una varietat ancestral conreada en el territori de la DO Costers del Segre i que actualment es troba en procés de recuperació.

El projecte estudiarà el comportament del TROBAT tant des del punt de vista agronòmic com enològic amb l’objectiu de generar noves oportunitats de mercat amb alt valor afegit pel sector. L’estudi de la varietat també permetrà generar la suficient informació, per si en un futur, es vol incloure en el llistat de varietats autoritzades dins el Plec de Condicions de la DO.

El Trobat és una varietat antiga de raïm negre molt característica de les comarques de Ponent. S’utilitza per vinificar i en resulten vins rojos, lleugers i de sabor particular. Actualment, el seu conreu està en forta regressió i només sobreviu en algunes vinyes dedicades a l’autoconsum.

Els objectius del projecte són:

  • Introducció de nous productes en el mercat: vins ecològics monovarietals de trobat, varietat de Vitis vinífera àmpliament conreada històricament per tot el territori de la DO i actualment en perill de desaparició.
  • Enriquiment genètic del potencial productiu de la DO, amb una millor tipificació d’una varietat lligada al territori, que permeti donar al consumidor final una idea més acurada dels diversos “terroirs” de la DO.
  • Enriquiment de les eines a disposició del sector, cellers i viticultors, per obtenir productes d’un major valor afegit.

El seguiment tècnic té per objectiu l’avaluació agronòmica i enològica d’una varietat  present històricament al territori de la DO costers del Segre i que actualment està en perill de desaparició en aquest mateix territori.

Tomàs Cusiné, com a president de la Denominació d’Origen Costers del Segre, va presentar els primers fruits d’aquest projecte de recuperació de varietats històriques. Una proposta coordinada juntament amb l’Associació AEI Innovi, com a centre tecnològic, i també ha comptat amb la participació de l’INCAVI.

 

Podreu trobar més informació aquí.

Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

Finançat per: 

Scroll to Top